Bærbar eller stasjonær datamaskin, hva er best?

Bør du kjøpe en bærbar datamaskin, eller er det bedre å gå for en stasjonær hjemmePC? Her tar vi opp hvilke fordeler du får med en laptop, og hva du må gi fra deg ved å velge en stasjonær PC.

Stasjonær eller bærbar datamaskin

Det finnes bra stasjonære datamaskiner såvel som bærbare. Her lister vi opp både fordeler og ulemper med stasjonære kontra bærbare datamaskiner, slik at du skal ta en bedre beslutning ved ditt PC-kjøp. Vi begynner med å si litt om de stasjonære datamaskinene, så de bærbare og til slutt konkluderer vi.

Stasjonær datamaskin

stasjonær datamaskin med skjerm og mus

Fordeler med stasjonær datamaskin

  • Gode oppgraderingsmuligheter
  • God ytelse til lav pris
  • Stor skjerm
  • Arbeidsvennlig mus og tastatur
  • Rodbust og varmevennlig

Stasjonære datamaskiner er oppgraderingsvennlige, fordi det er lettere å bytte ut komponentene inne i datamaskinen (interne deler). Videre er både PCen og delene til den stasjonære billigere enn til bærbare, blant annet fordi de er større. Dette gir deg mer ytelse for hver krone du bruker på datamaskinen. Videre kan du, dersom du vil ha ny eller forbedret funksjonalitet i maskinen, feks bytte skjerm- eller lydkort. Hvis ett komponent går i stykker, kan du også bytte det ut, uten at du trenger helt ny maskin. Dette fordi de fleste komponentene på en stasjonær PC ikke er integrerte (dvs: ikke integrert i selve hovedkortet), men utskiftbare.

HjemmePCer har hovedsaklig flere eksterne tilkoblingsmuligheter enn laptoper, hvilket gjør at du kan koble den til flere eksterne enheter. Med eksterne enheter snakker vi om printer, webkamera, skanner, digitalt kamera og så videre.

Det er heller ikke uvanlig at stasjonære datamaskiner kommer med to utganger til monitor (skjerm), dette lar deg koble to skjermer til den samme PCen, slik at du kan surfe på web samtidig som du skriver eller gjør noe annet i den andre.

De stasjonære datamaskinene er mer stabile enn de bærbare, fordi de tar seg bedre av kjøling. Kjøling er nemlig viktig for ytelsen til maskinen. Kjøper du en god stasjonær PC, kan du gjerne la den stå på i flere døgn i strekk, uten at det går nevneverdig utover kapasiteten.

Bærbar datamaskin

bærbar datamaskin

Litt om bærbare datamaskiner

Bærbare datamaskiner, eller laptop som de ofte kalles, har i fohold til en stasjonær PC hovedsaklig kun to fordeler, og det er at de er plassbesparende og lette å ta med seg.. Hvis du er student, eller har en jobb som krever at du reiser mye, kan en bærbar maskin være veien å gå. Dessuten er laptoper små og plassbesparende. En bærbar PC kan også tilknyttes trådløst bredbånd, slik at du kan surfe på internett og sende epost uansett hvor du er.

Oppgradering av interne komponenter i bærbare datamaskiner er ikke like lett å gjennomføre som på en stasjonær maskin. Dette er fordi mange av komponentene i laptoper er integrerte i hovedkortet. Det innebærer at de ikke kan byttes, såfremt du ikke bytter hele hovedkortet. Bytte av hovedkort er heller ikke så lett å gjennomføre, fordi hovedkortet ofte er skreddersydd til kabinettet som omslutter det, altså selve maskinen.

Dersom du investerer relativt mye i en bærbar data, så kan den fungere godt som en hjemmepc i tillegg. Du kan feks kjøpe en større og bedre skjerm, samt. tastatur og mus for bedre ergonomi. Videre kan du kjøpe en ekstern harddisk, slik at du får mer lagringsplass. Husk dog på at hyppig til- og frakobling kan gi slitasje på pluggene. Hvis du planlegger å gjøre dette, så bør du forsikre deg om at PCen har samme utgang som skjermen du vil kjøpe trenger (DVI- eller VGA-utgang).

Her finner du forøvrig noen tips, dersom du vil ha bærbar datamaskin.

Stasjonær eller bærbar datamaskin

Som vi ser er det ikke alltid slik at en bærbar datamaskin kan erstatte den stasjonære. Derfor kan det være lurt å kjøpe begge deler, og ha den bærbare som et supplement til den stasjonære. Hvis du hovedsaklig kun har behov for å bruke datamaskin når du er hjemme, så er utvilsomt en stasjonær PC å foretrekke, fordi stasjonære datamaskiner gir mer for pengene i tillegg til flere muligheter.

Hvis du ønsker både stasjornær og laptop og vil knytte disse sammen, så kan det være lurt å kjøpe en router. Routeren lar deg koble flere maskiner til samme nettverk, slik at du har internett på to eller flere datamaskiner i samme husholdning. Videre kan du dele filer mellom maskinene, slik at du alltid har oppdaterte dokumenter på PCene.

Del med andre

Favoriser og Del