Hjelp til å forstå tekniske spesifikasjoner på en datamaskin

hovedkortet på en datamaskin

Å kjøpe datamaskin kan være en omfattende oppgave for deg som ikke vet hva de forskjellige spesifikasjonene i salgsmateriell fra de store elkjedene eller nettbutikkene betyr. Her skal vi løse dette problemet, slik at du forstår dataspråket og dermed kan ta en bedre beslutning ved kjøp av PC.

Vi begynner med å liste opp de komponentene man finner i alle datamaskiner, for så å si litt mer om hver enkelt enhet. De fleste komponentene i PCer kommer i forskjellige standarder, men forklaringen av disse overlater vi til artikler som går grundigere til verks for hvert enkelt komponent.

For de som ønsker en dypere forklaring enn hva vi vil gå inn på her, anbefales følgende artikkel om datamaskiner fra Store norske leksikon.

Hva er et kabinett?

Kabinettet omslutter alle de interne komponentene, og i så måte er det kroppen til datamaskinen. Nybegynnere kaller ofte kabinettet for harddisken, men, som du senere vil lære, så yter harddisken en helt annen funksjon. På bildet ser du et typisk kabinett, og fordi dette kabinettet er gulvstående (i motsetning til gamle modeller man plasserte på skivebordet) kalles dette et tower, eller tårn (på norsk).

Hva er et operativsystem?

Operativsystem forkortes ofte med akronymet OS (for Operating System). De mest kjente operativsystemene er Windows XP, Windows Vista og, nå sist, Windows 7. Operativsystemets oppgave er å sikre kommunikasjon mellom de forskjellige enhetene som er koblet til systemet (feks printer, skanner, harddisk, skjerm) og så videre. Operativsystemet er også viktig for kjøring av spill og andre programmer på datamaskinen.

Hva er et hovedkort?

Hovedkortet eller motherboard som det heter på engelsk, er kortet som knytter alle enhetene på systemet sammen. En lignelse for hovedkortet blir at det er datamaskinens sentralnervesystem.

Mange komponenter, som feks skjerm-, lyd- og nettverkskort kan være integrert i hovedkortet. Dermed trenger du ikke å kjøpe disse komponentene utenom. Det beste er å kjøpe en maskin uten integrert skjermkort, særlig hvis maskinen skal brukes til spilling. Grunnen er at man stadig må oppgradere skjermkortet, og da er det kjekt at dette ikke er integrert. Det er dog mulig å sette inn et nytt skjermkort selvom man har integrert på hovedkortet. På den måten har du en backup, dersom ett av dem skulle ryke.

Hva er en harddisk?

Harddisken er datamaskinens langtidshukommelse, og den lagrer alle data. Med data mener vi dokumenter, bilder, filmer, spill, operativsystem og så videre. På eldre datamaskiner gikk man ofte tom for plass etter relativt kort tid, men ettersom utviklingen har gått videre har harddiskene fått stor kapasitet, samt. at prisene har gått veldig ned. Det er helt normalt at en komplett PC har veldig god lagringskapasitet.

Siden lagringskapasiteten var lav før i tiden, er det en vanlig misoppfatning at man raskt vil gå tom for plass. Ofte hører man uvitende være veldig urolige for om datamaskinen har blitt for full. For å illustrere hvor mye plass en normal harddisk takler, har vi listet opp et eksempel nedenfor:

Hva er minne?

Minne eller som det også kalles, RAM (for Random Access Memory) er datamaskinens korttidshukommelse. Prosesser som er under arbeid lagres ofte i minnet, fordi henting og skriving av informasjon til minnet er vesentlig raskere enn til harddisken.

Hvis du redigerer et bilde eller et dokument, så vil alle endringer du gjør i filen lagres midlertidig i minnet, inntil du lagrer det permanent på harddisken. Det er også slik at alle dokumenter som er åpne ligger lagret i minnet, og derfor merker man ofte at maskinen blir treg, dersom man har mye oppe på en gang.

For å sikre at maskinen er rask og stabil, er det viktig at du kjøper en datamaskin med bra RAM. Med bra minne snakker vi om 3GB og oppover, samt. at det er raskt. Hastigheten på minnet trenger du dog ikke å tenke på hvis du kjøper en ferdigmontert maskin, fordi leverandøren ofte har valgt minne som passer til de andre enhetene i systemet.

Hva er en prosessor?

Prosessoren, eller CPU (for Central Processing Unit) er selve hjernen i datamaskinen. Den gjør alle beregninger og kalkulasjoner som er nødvendig for at oppgavene datamaskinen og du gjør går riktig for seg. Prosessoren jobber ofte sammen med minnet (korttidshukommelsen), og derfor vil en rask prosessor i kominasjon med rask RAM være viktig for ytelsen. Derimot vil en rask prosessor i kombinasjon med tregt minne føre til en flaskehals som gjør datamaskinen din tregere.

Del med andre

Favoriser og Del