Tips til deg som skal kjøpe datamaskin

Her finner du en rekke tips og råd som kan være nyttige og ta med seg, når du skal kjøpe eller planlegger å skaffe PC. Rådene som er gitt nedenfor er ment å være veiledende og generelle, og dersom du følger dem, vil du uten tvil stå bedre rustet til å velge en datamaskin som passer deg & dines behov.

Planleggning av PC-kjøp

Det viktigste er at du kjenner terminologien i dataverdenen, og snakker det samme språket som databutikker og selgere. Her kan du lese mer om dataspråket og spesifikasjoner på datamaskiner. Etter dette skal du ha god nok forståelse til å lese reklamemateriell og snakke med selgerne i butikken du velger.

Før du i det heletatt bestemmer deg for hvilken datamaskin du vil ha, er det også viktig at du vet hva datamaskinen skal brukes til. Her er ei liste over spørsmål du bør stille alle som skal bruke datamaskinen; skal du eller dere:

  1. Spille med datamaskinen?
  2. Dride videoredigering på datamaskinen?
  3. Drive bildebehandling med PCen?

Dette er oppgaver som er krevende for dataen, og følgelig kreves det mer ressurser av den. Det mest krevende er spilling, mens videoredigering og bildebehandling er mindre krevende. Hvis du skal gjøre disse noen av disse tingene med PCen, er det viktig at du sier dette til betjeningen, slik at maskinen du kjøper takler oppgavene.

Mindre krevende oppgaver som alle datamaskiner på markedet takler er:

  1. Surfing på internett
  2. Tekstbehandling
  3. Sending av epost
  4. Chatting

Du må også ta stilling til om du vil ha en stasjonær eller bærbar datamaskin. Følg linken for å lese mer om fordeler og ulempene med en stasjonær PC kontra en laptop. Velger du en bærbar, finner du noen tips ved kjøp av bærbar PC her.

Datahjelp ved feil på datamaskinen

Datamaskiner kan være kompliserte vesner, og noen ganger kan det gå galt, slik at du trenger datahjelp. Da kan det være lurt å ha tilgang til en datadoktor, og ofte kan du kjøpe en utvidet serviceavtale, slik at du har noen å henvende deg til ved problemer. Dessuten leveres mange ferdig-PCer med serviceavtale. Serviceavtaler kan innebære at folk kommer hjem til deg og fikser problemer, eller at du har noen du kan ringe til for å spørre om hjelp til vanlige oppgaver, eller problemer du møter feks ved installasjon av et program eller spill.

Før du går til innkjøp av en slik avtale er det viktig å tenke på hva serviceavtalen omfatter. Husk at feil på komponenter i datamaskinen er omfattet av både garanti- og reklamasjonsrett. Garantien varer ofte i 3 år, mens reklamasjonstiden er fastsatt av myndighetene og varer i 5 år. Det betyr at du har rett til å få fikset feil på PCen din 5 år etter at du kjøpte den. For hjelp til denne typen feil trengs ikke serviceavtale.

Vi minner også om at du kan få gratis datahjelp i vårt dataforum, dersom du ønsker det.

Del med andre

Favoriser og Del