Tilgang til internett overalt med mobilt og trådløst bredbånd

Her skal vi ta opp en voksende trend, nemlig trådløst bredbånd, også kjent som mobilt bredbånd. En vanlig feil er å forveksle trådløst internett med trådløst bredbånd, her er forskjellen på dem.

Ikke forveksle mobilt bredbånd med trådløst internett

Trådløst internett er en betegnelse som ofte brukes på trådløse nettverk man setter opp hjemme. I dette tilfellet kjøper man ofte en trådløs router som deler bredbåndslinjen trådløst rundt i huset. Dersom man flytter datamaskinen utenfor området hvor det trådløse nettverket er tilgjengelig, vil man ikke lenger ha tilgang til det og følgelig vil man ikke lenger ha tilgang til internett.

Mobilt bredbånd – internett overalt!

Mobilt bredbånd via antenne

Mobilt internett gir deg derimot internett uansett hvor du er, forutsatt at det er mobil dekning. Her går nemlig signalene via mobilantennene, og dermed oppnår du mobilt bredbånd, altså tilknytning til internett overalt. Bare tenk – hva sier du til:

  • Internett på hytta?
  • Internett i båten?
  • Internett i bilen, bussen eller i toget?
  • Internett i parken?

Som du ser er mulighetene enorme og potensialet på trådløst bredbånd digert. En artig tanke er å bruke softwarebasert IP-telefon på PCen, slik at du ringer gratis til fasttelefoner med den mobile internett-tilkoblingen! Tenk bare på kostnadene du sparer, dersom du ringer mye!

Trådløst bredbånd går over 3G(-turbo) og UMTS-nettet og hastigheten på bredbåndet avgjøres av hvor du befinner deg, og hva slags mobildekning det er i området. Er du i et område hvor det er dekning for 3G (som det er i de største delene av landet) vil du oppnå den beste hastigheten.

Mobilt bredbånd er svært nyttig dersom du har behov for internett utenfor husets fire vegger. Tenk bare på mulighetene du får! Du kan jobbe eller surfe på nettet når du er på hytta, sitter på bussen eller mens du koser deg med en kopp kaffe under togreisen. Undertegnede bruker faktisk trådløst og mobilt bredbånd selv, og etter anskaffelsen har det aldri vært så mye reising med kollektivtrafikken!

Hvor kan man få mobilt bredbånd?

ICE.net logo

Både Telenor og Netcom tilbyr mobilt bredbånd, men nå har det også kommet en ny og innovativ konkurrent på det mobile internett-markedet, vi snakker om ice.net.

Hos ice får du billig mobilt bredbånd, og de tilbyr flere løsninger. De to største bredbåndspakkene koster ynkelige 299,- per måned, og gir fri bruk! Du kan da bruke det mobile bredbåndet i både Norge og utlandet, faktisk hele Skandinavia. Dette passer godt for deg som vil kombinere harryturen til Sverige med underholdning fra internett! (Sjekk dekningskart for mobilt bredbånd på deres sider).

Videre tilbyr de mobilt bredbånd via USB-modem såvel som WLAN-router. Hva er forskjellen, la oss se:

Mobilt bredbånd på én PC via USB-modem

USB-modem for mobilt bredbånd

USB-modemet kobles direkte til den datamaskinen som skal ha tilgang til internett. Alle PCer kommer med minst én USB-inngang, så denne er kompatibel med alle datamaskinene som flyter rundt i dag. USB-modemet egner seg forøvrig best til å sette opp trådløst bredbånd på én PC, men det går ann å kjøre flere også.

Det du kan gjøre, dersom du vil kjøre flere PCer opp mot internett via det mobile USB-modemet er følgende:

  • Sette inn nettverkskabel i PCen med USB-modemet, samt. én annen datamaskin og dele internettilkoblingen fra maskinen med modemet.
  • Dele internettet fra datamaskinen med USB-modemet og sette opp et trådløst AD-HOC nettverk. På den måten kan du dele internettet fra USB-modemet til andre PCer i nærheten.

Dog krever de to løsningene som er skissert over litt mer teknisk kompetanse enn hva som er vanlig for gjennomsnittet (spør gjerne om hjelp i dataforumet, hvis du vil prøve selv).

Hvis du ønsker å koble mange maskiner til det mobile internettet, kan det derfor lønne seg å gå for den neste løsningen.

Mobilt bredbånd via WLAN-router

D35 WLAN-router for mobilt bredbånd

Med en 4-ports WLAN-router kan du koble hele 255 datamaskiner til det mobile bredbåndet. 4 av maskinene kan kobles til via kabel, de resterende via det trådløse nettet. Denne WLAN-routeren kombinerer altså det beste fra to verdener:

  1. Du får trådløst mobilt bredbånd
  2. Du setter opp trådløs deling av bredbåndet

Sånn kan du altså sikre at alle familiemedlemmene eller vennene dine også har internett på neste hytte- eller langtur!

Hvis du er interessert i alt dette, kan du klikke her for å gå til ice.net.

Del med andre

Favoriser og Del