Hvordan opprette epostadresse

epost

Vi svarer på spørsmålet: Hvordan opprette epostadresse? For å gjøre dette, kreves det en liten gjennomgang av hva epost er, og hvilke alternativer du har. Vi gir deg også en rekke tips om hva du bør tenke på forut for valg av epost, slik at du slipper å stresse deg halvt ihjel, dersom du feks bytter internettleverandør.

epostadresse

Alle e-poster er unike, det vil si at det kun eksisterer én e-postadresse for hver epostkonto i hele verden. Videre er epost-adressene lette å identifisere, fordi alle mailer bygget opp på samme logiske måte, slik: brukernavn@domenenavn.tld.

Brukernavnet er valgfritt, og mange bruker det fulle navnet sitt, eller forbokstavene i det. Dog er det slik at mailadresser ikke kan inneholde mellomrom, derfor bruker man ofte punktum som en erstatning.

Den siste delen av epostadressen, altså det som kommer etter alfakrøllen (@), er et domenenavn. Datamaskin.info er et domenenavn, og fordi undertegnede eier dette domenet, står jeg fritt til å opprette så mange epostadresser jeg vil. Disse mailadressene kan feks se slik ut:

  • pcdoktor@datamaskin.info
  • hj@datamaskin.info

og så videre. (Ikke send epost til disse adressene, de er fiktive så du vil ikke oppnå kontakt ved å benytte dem).

epostkonto

En epostkonto er, i likhet med ei postkasse, en plass hvor man lagrer eposten. Epostkontoen er ofte beskyttet av brukernavn og passord, slik at ikke uvedkommende skal få tilgang til din private epost. Dessuten er det helt nødvendig å ha en epostkonto for å kunne sende og motta mail.

webmail

Webmail

Med webmail slipper du et eget epostprogram, fordi tilkoblingen til e-postkontoen skjer via nettleseren din (feks Internet Explorer). Det flotte med webmail er at det ikke spiller noen rolle hvor du befinner deg, fordi du kan logge på epostkontoen din med hvilken PC du vil, og uansett hvor du er i verden.

Webmail fungerer da ved at man skriver inn en nettadresse i nettleseren, for så å skrive inn brukernavn og passord til epostkontoen. Når dette er gjort, blir man sendt til innboksen, hvor du ser hvorvidt du har fått mail eller ei. Herfra kan du også sende epost til andre, samt. lagre kontaktinformasjon om venner, bekjente og forretningsforbindelser.

Det kjekke med webmail er at dataene er lagret på en ekstern server. Det innebærer at alle opplysninger (og e-poster) blir liggende, selvom du skulle oppleve et datahavari. Til venstre ser du forøvrig bilde av en webmailkonto.

epostprogram

Dersom du kun bruker én PC, og ikke har behov for tilgang til eposten din fra andre steder enn der denne datamaskinen befinner seg, så kan det lønne seg å bruke et epostprogram. Et epostprogram er en applikasjon du installerer på din data, for så å skrive inn brukernavn og passord, slik at du kobler til epostkontoen din, og på den måten kan laste ned mailene du har mottatt.

De fleste operativsystemene kommer med ferdig installert epostprogram, i Windows har man for eksempel Outlook, og kjøper man Microsoft Office, så får man med Outlook Express.

Gratis epostprogram

Men det finnes også gratis epostprogrammer. Undertegnede sverger til og anbefaler Thunderbird fra Mozilla. Denne epostklienten er veldig brukervennlig, og når du skal legge til en ny epostkonto, så får du god veiledning og hjelp underveis.

epostserver

For at epostprogrammet skal kunne kommunisere med med epostkontoen din, kreves det at du har tilgang til epostservere. Epostserverne kan sammenlignes med postmenn, men det er en forskjell; den éne postmannen (pop-serveren) kan bare motta epost, mens den andre postmannen (smtp-serveren) bare kan sende epost. Dog skal det sies at det finnes mange forskjellige standarder på epostjenere, men hovedsaklig er det kun to.

  • POP = inngående epost-server
  • SMTP = utgående mail-server

Hvis du bruker webmail, så trenger du forøvrig ikke å forholde deg til utgående og inngående mailservere, da det er programmert inn i eposttjenesten.

gratis epostadresse

Det finnes hovedsaklig to former for gratis epostadresse, de er som følger.

Gratis epost fra internettleverandøren

De fleste bredbåndsabonnementene kommer med gratis epostadresse. Dog er det en uting å sverge til denne, fordi man ofte bytter bredbåndsleverandør én eller annen gang i livet. Da har du kanskje gitt ut mailadressen din til hundrevis av kjente, og, når du mister den, må du få en ny og gi alle sammen beskjed om at du har byttet.

Nettjenester som feks dataforumet her på datamaskin.info, sender deg også brukernavn og passord via epost. Hvis du kun har eposten du fikk av internettleverandøren din, og alle nett-tjenestene er linket opp mot denne, så vil du muligens angre den dagen du har byttet nettleverandør, mistet epostadressen og glemt passordet. Da mister du nemlig muligheten til å få nytt passord, og ofte er man medlem på mange tjenester rundt på internett.

En annen ting er at epostadressene man får fra ISP'en sin (nettleverandøren) er vanskelige å huske! Ofte kan man få eposter som ser slik ut, hnd2931c@online.no, og det er ikke særlig enkelt for andre å huske.

Gratis epost fra tredjepart på internett

Det finnes hundretusenvis av folk som vil gi deg gratis epostadresse, men hvilket motiv har de for å gjøre det? Vel, motivet deres er som vanlig penger eller goodwill. Det viktigste du bør tenke på, hvis du skal ha deg gratis epostkonto, er at selskapet som tilbyr den er bunnsolid. Husk at dersom firmaet eller personen som har gitt deg eposten velger å avslutte tjenesten, så sitter du der og må finne deg ny email igjen. Derfor anbefaler jeg de tre påfølgende eposttjenestene, hvis du går for gratis. Rekkefølgen teller.

  1. Gmail (Gmailadresser fra Google)
  2. Hotmail (Hotmailadresser fra Microsoft)
  3. Yahoo (Gratis epost fra Yahoo)

Det disse tre gratistilbyderne har til felles, er at de leser eposten din. Dette gjør de for å analysere innholdet av den, slik at de kan vise deg relevante annonser (i kontekst av innholdet i eposten), når du bruker webmailen for å lese mail.

Videre er de fleste gode brukernavnene tatt, slik at man ofte ender opp med kjedelige epostadresser som fornavn1_etternavn1970@hotmail.com, igjen; ikke lett å huske!

egen epostadresse

Personlige epostadresser får man ved å kjøpe seg et eget domene. Ofte gis domenenavn i tillegg til et webhotell, slik at du kan lage hjemmeside, dersom du også ønsker det. For et unikt domene, webhotell og epostkonto, må du somregel ut med 300-400 kroner per år. Prisen inkluderer tilgang til inngående og utgående epostkontoer samt. webmail. Så valgfriheten er med andre ord stor, og prisen lav.

Valg av tilbyder er viktig her også, og her er et anbefalt webhotell. Hvis $7 i mnd blir for drøyt for deg, så fungerer også følgende billig webhotell til dette formålet.

Hvis du vil finne et egnet webhotell selv, så kan du bruke denne sammenligningen av webhotell for å finne best hosting.

Dette høres kanskje komplisert ut, men det er veldig enkelt, fordi leverandørene har laget brukervennlige systemer og guider. Hvis du likevel ikke klarer det på egenhånd, kan du alltids kontakte kundeservice fra tilbyderne eller spørre i dataforumet her.

La oss si at du heter Kine Vassheng. Da kan du for eksempel kjøpe domenenavnet vassheng.com. Du har da mulighet for å lage så mange epostadresser du vil med brukernavn@vassheng.com. Det enkleste ville kanskje vært å ha kine@vassheng.com som er veldig lett å huske!

Dersom du går for denne løsningen, har du en permanent mailadresse. Uavhengig av om du bytter bredbåndsleverandør, vil du aldri miste epostadressen din, så lenge du fortsetter å betale de få hundrelappene det koster å eie domenet hvert år.

Del med andre

Favoriser og Del